luni, 27 iunie 2011

Confit de rata rapid

         Confit de rata (sau gasca) este una din cele mai luxoase mancaruri din Franta. Pulpe intregi de rata gatite la temperatura mica in untura proprie cu un exterior crocant si interior fraged iar carnea se desprinde foarte usor de pe os. Acum gatitul aceastei retete dureaza in mod normal undeva intre 4 si 10 ore dar eu am incercat ceva care mi-a luat cam doua ore si jumatate iar rezultatul a fost excelent.


         Am folosit doua pulpe intregi de rata pe care le-am condimentat bine cu sare si piper si apoi le-am asezat cu pielea in sus intr-o tava nu foarte mare, doar cat sa incapa in ea. Le-am lasat cam o ora sa ajunga la temperatura camerei si inainte de a le da la cuptor am intepat cu un ac mai gros pielea in multe locuri, aceasta fiind un pas foarte important in vederea obtinerii unui rezultat bun (am facut asta pentru a lasa loc grasimii sa se scurga). Acestea fiind spuse am dat apoi pulpele la cuptor (neincalzit in prealabil) la 140 grade Celsius timp de 2 ore. Dupa acest timp pulpele au fost acoperite aproape in totalitate in grasimea proprie asa ca am scurs lichidul si am marit temperatura la 180 grade pentru inca 20 minute pentru a obtine o piele crocanta si un interior delicat. Untura de rata am pastrat-o special pentru niste cartofi noi copti la cuptor:)










         Ca si garnitura am facut ceva pateuri umplute cu ciuperci si cartofi care se potrivesc extraordinar cu carnea de rata. In prima faza am taiat un cartof in cubulete mici si l-am fiert in apa cu sare si vin alb. Am folosit si sapte ciuperci de marime medie plus o jumatate de ceapa pe care le-am tocat foarte marunt si le-am calit impreuna in putin unt pana ce au format un fel de pasta. Am adaugat aici si cartofii fierti si am obtinut astfel umplutura pentru pateuri. Am folosit aluat de foietaj de cumparat si am format triunghiuri pe care le-am calit in unt pentru culoare iar apoi la cuptor timp de 10 minute. Cu aceasta ocazie mi-am exersat pe ciuperci si talentele mele artistice:)


       














 
        Si ca sa inchei cercul gusturilor am tras si un sos clasic si anume cel de portocale. Am incalzit intr-o tigaie cateva linguri de apa cu o lingura de zahar brun si am redus pana ce s-a caramelizat. Au urmat apoi pe rand vin alb, sucul de la o portocala si o cana de supa de pui. Am redus din nou pana ce s-a format un sos de o consistenta siropoasa si am condimentat cu sare si piper.
        Rezultatul final a fost unul pe care cu greu as putea sa-l descriu in cuvinte si merita tot efortul.

       
           

3 comentarii:

  1. Eu nu am avut rata, ci gasca, dar tot demential a iesit! Merci pt. idee! Si continua, te rog, astept alte retete minunate facute de tine ;-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult! Nu prea am avut timp de blog in ultimele luni dar m-am decis sa revin putin:)

    RăspundețiȘtergere