Aroma perfecta in bucatarie este obtinuta prin echilibrarea gustului dulce, sarat, amar si acru. Aceste combinatii intr-o varietete de procente care difera de la un fel de mancare la altul fac o mancare banala sa se transforme intr-una mult mai interesanta pentru gustul nostru. Din pacate multi bucatari se tem sa experimenteze, sa se joace cu aromele si gatesc o mancare previzibila, hranitoare pentru organism, doar pentru stomac, nu si pentru simturi.
. Pentru a evita acest lucru, la fiecare masa ar trebui sa cream ceva inedit, ce satisface nevoia noastra de a atinge un alt nivel. Azi am incercat ceva diferit, care s-a dovedit a fi pe gustul meu si care arata cam asa:
Ingrediente :
- o bucata de pulpa de porc afumata - 100 g curmale
- 100 g linte rosie - doua cani supa de pui
- 100 g morcovi - 100 g faina de porumb
- o ceapa rosie mica - 50 g unt
- 4 catei de usturoi - 50 g nuci macinate
- 1 cm de ghimbir - doua trei linguri otet balsamic
- un ardei piscator
Pulpa de porc se pune intr-o cratita cu apa la foc mic pentru a elimina putin din sarea acumulata in interior si din gustul afumat. Dupa ce a dat in clocot se mai lasa 5 minute iar apoi se schimba apa si se lasa la foc pana ce se patrunde. Intr-o alta cratita se pun la fiert cu putina apa lintea, morcovii, jumatate din ceapa si doi catei de usturoi. Cand legumele sunt fierte se proceseaza totul intr-un blender pana ce obtinem un piure de o consistenta cremoasa. Se asezoneaza cu sare si piper negru, se mentine cald iar inainte de servire se adauga o lingura de unt si se amesteca bine.
Pentru sos se toaca marunt ceapa, usturoiul, ghimbirul, ardeiul piscator si se calesc impreuna la foc mic pana ce se patrund bine. Se adauga apoi curmalele curatate de samburi si taiate si ele in bucati mai mici, o cana de supa de pui, otetul balsamic si se gateste pana ce continutul se reduce la jumatate. Se proceseaza si sosul intr-un blender si se strecoara apoi printr-o sita fina. Se mentine cald iar inainte de servire se aduga unt la fel ca si la piure.
Intr-o tigaie se topeste restul de unt si se adauga faina de porumb. Se prajeste putin pana ce prinde culoare, se adauga si nucile iar apoi incet supa de pui amestecand continuu. Cand e gata se intinde bine intr-o tava si se da la frigider sa se intareasca. Odata intarita, mamaliga se taie in forma dorita si se prajeste in putin ulei si unt. Cam in acest punct carnea ar trebui sa fie fiarta asa ca se scoate, se taie de asemenea in bucati de marimea dorita si se prajeste putin in tigaie pentru a elimina din grasime si a prinde culoare. Eu am decorat cu frunze proaspete de spanac din gradina.
Carnea de porc este una delicata si dulce, cu o textura robusta. Ea poate sa suporte multe arome insa s-a dovedit ca ea straluceste atunci cand este acompaniata de arome intense de fructe. Curmalele, impreuna cu otetul balsamic sunt suficient de aromate pentru a scoate tot ce e mai bun din aceasta pulpa de porc afumata.