luni, 18 iulie 2011

Piept de pui cu sos de rodii si rucola

          Rodia e un fruct care nu-i pentru toata lumea datorita gustului dulce-acrisor si datorita timpului care trebuie sa il petreci pentru a scoate semintele din interior:). Oricum eu sunt un fan al acestui fruct extraordinar iar azi am incercat un sos care zic eu merge foarte bine cu carnea de pui.
          Am mai avut prin frigider si niste branza de capra, prin ghivece ceva busuioc asa ca am decis sa merg un pic mai departe decat un piept de pui simplu prajit la tigaie. Am trecut la treaba si am batut bine pieptul de pui (sare, piper), l-am umplut cu amestecul de branza si busuioc si l-am dat prin faina, ou si putin pesmet. Pentru putina forma l-am strans apoi bine in folie de plastic pentru cateva minute. L-am prajit in putin unt doar cat sa nu se desfaca iar apoi a mers la cuptor (180 grade C) timp de arpoximativ 15 minute. Sosul e simplu, trebuie doar putina rabdare si atentie. Am scos semintele dintr-o rodie pe care le-am pisat apoi bine, iar sucul obtinut trebuie redus pe foc mic cu vreo 2 lingurite de miere de albine pana ce ajunge de o consistenta cremoasa. Cand e gata se trage de pe foc si se adauga un cub mic de unt rece pentru un aspect vizual mai deosebit. Am mai preparat si o mana de frunze de rucola cu suc proaspat de lime si ulei aromat cu busuioc. Mi-a placut tare mult contrastul dintre gustul amar al salatei si cel dulciu al sosului, cat despre pui, e o combinatie care trebuie incercata.
           Fun fact : Este foarte probabil ca Fructul oprit sa fi fost mai degrabă o rodie decat un mar, data fiind etimologia sa și presupusul habitat precizat de Geneza. (Wikipedia)

duminică, 17 iulie 2011

Spaghetti cu pesto de busuioc si peste alb

         
          Din nou paste si din nou spaghetti :)...nu e o coincidenta, ci doar faptul ca imi plac mie tare mult. De data asta am gatit ceva foarte simplu, de fapt atat de simplu incat ma gandeam ca nu merita o postare dar la final gustul m-a facut sa ma razgandesc. Ca de obicei pastele trebuie fierte intr-o cantitate considerabila de apa si cu destula sare incat acestea sa prinda putin gust (se fierb cam cu doua minute mai putin decat indicatiile de pe ambalaj). Intre timp, pestele (condimentat cu sare si piper) se prajeste in putin unt la temperatura medie cam 1 minut pe fiecare parte fara sa prinda culoare. Apoi, in aceeasi tigaie in care am prajit pestele se perpelesc putin pastele gata fierte in untul ramas si cu vreo doua linguri de sos pesto. Se finalizeaza farfuria cu frunze proaspete de busuioc pentru un plus de aroma si culoare si se serveste imediat deoarece pastele se racesc foarte repede.      

sâmbătă, 16 iulie 2011

Pulpa de pui cu orez mexican si sos mole

          O reteta mexicana extraordinara putin mai complexa dar care merita tot efortul depus si timpul petrecut in bucatarie.
          Ok...am inceput cu sosul, am pus intr-o tigaie bine incinsa (fara ulei sau unt) o rosie intreaga, o ceapa mica taiata in patru, 2 catei de usturoi curatati, 2 ardei piscatori intreg si le-am lasat pana ce s-au rumenit bine. In paralel am prajit putin o mana de alune fara coaja iar apoi am combinat totul intr-un blender pana ce am obtinut o pasta fina. Am indepartat apoi carnea de pui de pe os, am condimentat bine in interior si am legat-o apoi cu sfoara de bucatarie. Pentru culoare si gust carnea trebuie prajita 2-3 minute intr-o tigaie pe toate partile iar apoi merge la cuptor (180 de grade Celsius) timp de aprox 10 minute. Orezul l-am spalat bine din mai multe ape iar apoi trebuie lasat la scurs cam 20 minute, timp destul sa imi prepar ceapa si morcovii brunoise (cuburi de dimensiuni mici). Am transpirat apoi ceapa in putin ulei de masline (fara ca aceasta sa prinda culoare) dupa care am adaugat orezul si am continuat sa prajesc pana ce devine translucid. De aici incolo se aplica regula o parte de orez, doua parti de apa (supa de vegetale sau pui in cazul de fata) si se gateste la foc mic timp de aproximativ 10 minute (la jumatatea timpului se adauga si morcovii brunoise). Astea fiind zise tot ce-a mai ramas de facut a fost sa incalzesc sosul, iar pentru un plus de culoare si gust i-am adaugat doua cuburi de ciocolata neagra si evident sare si piper dupa gust.

       

sâmbătă, 9 iulie 2011

Branzeturi si fructe

        
         N-am reteta pentru asa ceva :) deoarece in general nu prea exista reguli exacte pentru un platou de branzeturi si fructe. Nu este specificat nicaieri un anumit numar de branzeturi si nici ce fel de fructe ar trebui folosite, depinde doar de gusturile proprii. E bine de stiut doar ca trebuie echilibrata putin cantitatea de fructe cu cea de branzeturi, cat mai multe sortimente din fiecare iar pentru un efect vizual imbunatatit numerele impare ajuta. Pe platoul meu au ajuns urmatoarele : niste branza cu mucegai albastru, branza de capra cu mucegai alb, Nasal de la Napolact, branza de capra cu ierburi (La Provence), parmezan, ceva cascaval de casa de oaie si branza de capra simpla putin ajustata (jumatate cu susan, jumatate cu seminte de mac). Ca si fructe am avut pepene rosu, pepene galben, capsuni si smochine deshidratate.
 
         FYI, parmezanul merge extraordinar cu putina miere de albine, branza Nasal de Napolact cu pepene galben si un pahar de vin off your choice ar fi indicat :)

joi, 7 iulie 2011

Aubergine caviar / parmezan / limes

          Un snack extraordinar si un alt fel de prezentare si preparare a delicioasei salate de vinete pe care o cunoastem cu totii atat de bine :)
 
          Am schimbat putin metoda de coacere a vinetelor intr-una mai sanatoasa zic eu, chiar mai gustoasa plus inca ceva ingrediente care se potrivesc foarte bine cu aceste legume minunate :
        - 3 vinete de marime medie
        - 50 g parmesan
        - 6-7 catei de usturoi (necuratati) 
        - suc proaspat de limes dupa gust
        - o lingura de smantana pentru gatit
        - sare, piper, rozmarin, ulei de masline
       







         
          Am inceput cu vinetele pe care le-am taiat in doua, le-am crestat putin pe lungime si am adaugat frunze de rozmarin uscate si felii de usturoi. Le-am mai stropit si cu putin ulei de masline, am unit jumatatile si le-am rulat in folie de aluminiu. Au stat apoi cam 45 de minute la cuptor la temperatura de 180 grade Celsius timp in care aburii din interior ajuta la transferul de gust al rozmarinului si usturoiului in interiorul vinetelor. Intre timp cateii de usturoi necuratati i-am pus intr-o cratita cu ulei cat sa ii acopere si am lasat totul la foc foarte foarte mic aproximativ 15 minute (sau pana sunt moi), scopul fiind de a obtine la final un fel de pasta de usturoi. Cand vinetele sunt gata se indeparteaza folia de aluminiu, rozmarinul si usturoiul din interior si cu o lingura se scoate tot miezul. Acesta se toaca apoi in functie de preferinte (mie imi place mai marunt) iar cand se raceste putin se adauga pasta de usturoi obtinuta, parmezanul ras fin si smantana. Se mai condimenteaza cu sare, piper si la final sucul de limes dupa gust.
          Eu am servit cu paine toast si extra fulgi de parmezan. Daca cineva se intreaba ce-i linia aurie :) e tot parmezan ras caruia i-am dat un pic de culoare la cuptor la temperatura mica.

luni, 4 iulie 2011

Fusion carbonara

          Azi am incercat un fel de fusion intre doua dintre bucatariile mele preferate, una fiind foarte cunoscuta, cealalta mai putin dar foarte promitatoare :) Rezultatul a fost unul bun, pentru mine as putea spune chiar mai bun decat originalul :)
          E o reteta clasica de spagetti carbonara in care am schimbat pancetta italieneasca cu niste carnat afumat de casa autentic romanesc. Am folosit 100 g paste Barilla, 100 g carnat, un catel de usturoi, o lingura de unt, un ou, doua linguri de smantana lichida pentru gatit, sare, piper si bineinteles parmesan dupa gust.
         Pastele le-am fiert cu 2 minute mai putin decat indicatiile de pe ambalaj deoarece imi plac mai al dente putin. Apa e bine sa fie multa, sarata si fara ulei inauntru (acesta fiind doar un mit), eventual putina zeama de lamaie ajuta. Intre timp am prajit cateva minute carnatul intr-o tigaie incinsa cu unt, am adaugat si usturoiul iar la final pastele fierte. Am tras apoi de pe foc si am adaugat oul batut cu putina sare si piper si smantana amestecand continuu cateva secunde. Parmesan din belsug deasupra, niste frunze proaspete de busuioc si gata au fost :)