sâmbătă, 9 iunie 2012

Spaghetti cu midii proaspete, chili si usturoi

         Ieri am gasit midii proaspete din Marea Neagra (ferma de scoici Dalboka) asa ca am cumparat cateva pentru o cina usoara, diferita de ceea ce consum eu in fiecare zi:). O reteta rapida si usor de preparat, care poate fi servita la fel de bine pentru un pranz usor alaturi de un pahar de vin poate:)


Ingrediente :
- 200 g midii proaspete
- 100 g spaghete de buna calitate (recomand Barilla, Agnesi, De Cecco)
- 30 g ceapa alba
- doi catei de usturoi
- un ardei iute verde
- doua-trei linguri ulei de masline
- o lingura de unt
- putin vin alb


        E bine de stiut pentru midiile proaspete cand le cumparati ca acestea ar trebui sa fie in viata, fara cochilli sparte sau alte defecte. Chiar daca unele din ele sunt deschise se lovesc usor cu degetul iar acestea fiind sensibile se inchid automat. Ele nu trebuie sa miroasa foarte tare, doar usor a apa de mare si de obicei vin necuratate de nisip si "barba" .  Pentru a elimina din nisipul si sarea de mare acumulata in interiorul lor, se tin timp de aproximativ o ora in apa rece inainte de a fi gatite. "Barba" midiilor se curata foarte usor tragand rapid de ea in partea opusa deschizaturii acestora. Sunt o proteina foarte sensibila ceea ce face ca timpul lor de pregatire sa fie unul foarte scurt.


       Se incinge la foc mediu o cratita cu uleiul de masline, se adauga ceapa, usturoiul si ardeiul iute (toate taiate marunt) si se gatesc pentru 5-6 minute pana ceapa devine translucenta. Se adauga apoi vinul alb si midiile, se acopera cu un capac si se continua la foc mic inca 3-4 minute pana ce se deschid. Intre timp se fierb si pastele separat conform indicatiilor de pe pachet. Cand majoritatea midiilor sunt deschise se adauga si pastele deja fierte si scurse de apa si se mai amesteca un minut cu putin unt. Se asezoneaza dupa gust cu sare si piper (optional busuioc sau alte verdeturi) si se savureaza cel mai bine cu un pahar de vin alaturi:)


       Midiile fac parte din categoria fructelor de mare, deci au un gust fin si o textura delicata, asa ca ele nu au nevoie de sosuri grele pentru a-si pune in evidenta adevarata valoare.

2 comentarii:

  1. Exact in ultima zi a cursului de gatit din Florenta, am preparat aceasta reteta, dar fara ceapa, cu mult patrunjel. Am ales noi fructele de mare pt. celelalte retete direct din marea piata din Florenta, ca a fost zi de peste si fructe de mare. Celelalte preparate au fost calamari umpluti cu caracatita, dorada cu rosii si la desert o prajitura din faina de castane cu muguri de pin si stafide....dar nu mi-a placut :P

    RăspundețiȘtergere
  2. hmmm...suna bine:) daaa aia e reteta clasica, eu am vrut sa schimb putin...si pana la urma ce nu ti-a placut? pastele sau prajitura?:p

    RăspundețiȘtergere