duminică, 10 iunie 2012

Salata cu tagliatelle din dovlecel, morcovi, ciuperci si nuci

       
       De ceva vreme ma tot bate un gand sau mai bine zis o provocare proprie sa incerc sa creez o reteta (sau mai multe) complet vegetariana cu ingrediente intr-o stare cat mai naturala:). Provocare destul de grea tinand cont ca eu nu prea sunt adeptul stilului de viata vegan si nici nu cred ca voi fi vreodata chiar daca este foarte sanatos si interesant. Dar oricum, cred ca e bine ca din cand in cand sa lasam la o parte carbohidratii si proteinele animale si sa incercam sa consumam mai multe vegetale fie ca sunt in starea lor naturala sau gatite intr-un anumit fel. On that happy note, ieri mi-am chinuit putin talentul si am avut un lunch usor, complet vegetarian fara nici o urma de produs animal. Reteta suna cam asa:
- un dovlecel de marime medie
- un morcov baby
- partea alba de la un fir de ceapa proaspata
- doua ciuperci
- doua nuci decojite
- o lamaie
- o jumatate de cm ghimbir
- cateva frunze de busuioc
- doua lingurite miere de albine
- ulei de masline


          De aici incolo e simplu, se taie dovlecelul fasii cu un peeler dupa care se proceseaza in forma unor tagliatelle folosind un cutit. Separat se face o vinegreta din 5-6 linguri ulei de masline, sucul de la jumatate de lamaie, o lingurita de miere, busuiocul taiat marunt, sare si piper. Se amesteca bine cu dovlecelul si se lasa la marinat in frigider cel putin o jumatate de ora. Morcovii se razuiesc pe marimea dorita, se amesteca cu o lingurita de miere, 2 linguri ulei de masline plus ghimbirul taiat marunt si se dau la frigider la marinat. Ciupercile se pun si ele la marinat dupa ce au fost taiate in prealabil in felii subtiri si amestecate cu sare, piper si sucul de la cealalta jumatate de lamaie. La final se ansambleaza toate acestea intr-o salata si se adauga ceapa proaspata taiata felii, nuci si frunze proaspete de busuioc. E important ca toate ingredientele sa fie marinate, in special dovleceii deoarece in starea lor initiala sunt putin lipsiti de aroma si gust. Eu am folosit busuioc pentru ca imi place dar presupun ca si menta ar merge de minune pe caldurile astea:)


        E uimitor sa vezi ce usor se poate gati ceva fara a folosi un anumit procedeu termic, rezultatele fiind extraordinare:). 

2 comentarii: