sâmbătă, 19 mai 2012

Pulpa de porc afumata / piure de linte rosie / mamaliga cu nuci / sos de curmale si otet balsamic

         Aroma perfecta in bucatarie este obtinuta prin echilibrarea gustului dulce, sarat, amar si acru. Aceste combinatii intr-o varietete de procente care difera de la un fel de mancare la altul fac o mancare banala sa se transforme intr-una mult mai interesanta pentru gustul nostru. Din pacate multi bucatari se tem sa experimenteze, sa se joace cu aromele si  gatesc o mancare previzibila, hranitoare pentru organism, doar pentru stomac, nu si pentru simturi.. Pentru a evita acest lucru, la fiecare masa ar trebui sa cream ceva inedit, ce satisface nevoia noastra de a atinge un alt nivel. Azi am incercat ceva diferit, care s-a dovedit a fi pe gustul meu si care arata cam asa:

Ingrediente :
- o bucata de pulpa de porc afumata                      - 100 g curmale         
- 100 g linte rosie                                                  - doua cani supa de pui
- 100 g morcovi                                                    - 100 g faina de porumb
- o ceapa rosie mica                                              - 50 g unt
- 4 catei de usturoi                                                - 50 g nuci macinate
- 1 cm de ghimbir                                                 - doua trei linguri otet balsamic
- un ardei piscator
         Pulpa de porc se pune intr-o cratita cu apa la foc mic pentru a elimina putin din sarea acumulata in interior si din gustul afumat. Dupa ce a dat in clocot se mai lasa 5 minute iar apoi se schimba apa si se lasa la foc pana ce se patrunde. Intr-o alta cratita se pun la fiert cu putina apa lintea, morcovii, jumatate din ceapa si doi catei de usturoi. Cand legumele sunt fierte se proceseaza totul intr-un blender pana ce obtinem un piure de o consistenta cremoasa. Se asezoneaza cu sare si piper negru, se mentine cald iar inainte de servire se adauga o lingura de unt si se amesteca bine.










         Pentru sos se toaca marunt ceapa, usturoiul, ghimbirul, ardeiul piscator si se calesc impreuna la foc mic pana ce se patrund bine. Se adauga apoi curmalele curatate de samburi si taiate si ele in bucati mai mici, o cana de supa de pui, otetul balsamic si se gateste pana ce continutul se reduce la jumatate. Se proceseaza si sosul intr-un blender si se strecoara apoi printr-o sita fina. Se mentine cald iar inainte de servire se aduga unt la fel ca si la piure.

     
         Intr-o tigaie se topeste restul de unt si se adauga faina de porumb. Se prajeste putin pana ce prinde culoare, se adauga si nucile iar apoi incet supa de pui amestecand continuu. Cand e gata se intinde bine intr-o tava si se da la frigider sa se intareasca. Odata intarita, mamaliga se taie in forma dorita si se prajeste in putin ulei si unt. Cam in acest punct carnea ar trebui sa fie fiarta asa ca se scoate, se taie de asemenea in bucati de marimea dorita si se prajeste putin in tigaie pentru a elimina din grasime si a prinde culoare. Eu am decorat cu frunze proaspete de spanac din gradina.


        Carnea de porc este una delicata si dulce, cu o textura robusta. Ea poate sa suporte multe arome insa s-a dovedit ca ea straluceste atunci cand este acompaniata de arome intense de fructe. Curmalele, impreuna cu otetul balsamic sunt suficient de aromate pentru a scoate tot ce e mai bun din aceasta pulpa de porc afumata.

miercuri, 16 mai 2012

Panna cotta de vanilie / sos de mango / sorbet de mango

      Asta e unul din deserturile racoritoare de vara din Talents, light, simplu si rapid dar totodata extraordinar de gustos :
     Panna cotta de vanilie :
- smantana lichida - 100 ml
- lapte 3.2% - 300 ml
- zahar 30 g
- esenta de vanilie ( sau zahar vanilat)
- gelatina pudra - 6 g
     Laptele, smantana si zaharul se amesteca bine si se incalzesc la foc mic pana aproape de punctul de fierbere. Se trage de pe foc si se adauga apoi gelatina care a fost activata in prealabil cu doua linguri de apa plus esenta de vanilie. Se amesteca bine toata compozitia pana ce scade putin temperatura iar apoi se toarna in pahare de Martini, cesti sau farfurii dupa preferinte. Se da la frigider pentru aproximativ doua ore pana ce se incheaga.
     Sorbet de mango :
- puree de mango - 300 g
- glucoza lichida - 100 g
     Se curata mango de coaja si samburi si se proceseaza intr-un blender pana se obtine un puree. Acesta se trece apoi printr-o sita fina si se amesteca cu glucoza lichida. De aici merge apoi in masina de inghetata...sau in cazul celor fara:) intr-un bol la congelator unde se amesteca din 10 in 10 minute pana ce obtinem un sorbet de o textura fina.
    Sos de mango :
- mango brunoise (cuburi) - 150 g
- puree de mango - 50 g
- suc de mango - 300 ml
- suc de portocale - 150 g
- rom Malibu - 50 ml
- gelatina pudra - 3 g
     Se activeaza gelatina in doua linguri de apa iar apoi se amesteca cu toate celelalte ingrediente. Se tine la frigider pana in timpul servirii.

duminică, 13 mai 2012

Ravioli cu masline negre / trufe / prosciutto, busuioc / sos de branza de capra

          Imi place tare mult bucataria italiana si in special imi plac pastele de casa...asa ca azi am transformat bucataria intr-un adevarat laborator incercand sa pun in aplicare o reteta ce mi-a trecut prin cap de dimineata:). Cateva ore din viata mea petrecute cum nu se putea mai bine zic eu deoarece mi-a iesit ceva foarte gustos si interesant. Cam asa arata capodopera mea:):


Ingrediente:
- 200 g faina
- doua oua
- 50 g masline fara samburi
- un baton de 100 g branza de capra (am folosit La Coline)
- 50 g prosciutto
- 6-7 frunze de busuioc
- 50 ml smantana lichida
- cateva felii de trufa neagra (o aveam de ceva vreme intr-o conserva, cumparata din Franta si asteptam momentul oportun pentru a o folosi)
         Am inceput cu aluatul pentru paste, la care am folosit doar galbenusurile de ou de data aceasta. Am amestecat deci faina cu gabenusurile si maslinele pe care le-am tocat marunt. S-ar putea sa fie nevoie si de cativa stropi de apa insa asta depinde daca maslinele au fost scurse inainte sau nu. Sare si ulei nu am adaugat deoarece maslinele sunt uleioase si sarate oferind aluatului cele doua ingredeiente. Am framantat bine asadar pana ce am obtinut un aluat de o consistenta moale si elastica in acelasi timp. Am lasat apoi la frigider sa se odihneasca cam o jumatate de ora timp in care m-am ocupat de umplutura. Prosciutto l-am taiat cuburi mici si am amestecat apoi cu jumatate din branza de capra plus frunzele de busuioc tocate marunt si ele. Aici am mai adaugat si un albus de ou si am amestecat bine pentru a obtine o consistenta cremoasa. Pana atunci aluatul s-a odihnit, l-am intins bine pana la o grosime minima posibila neavand masina pentru paste la indemana, am adaugat apoi umplutura si am lipit foile una peste cealalta cu putin albus de ou pe margini ca sa nu se desprinda.










     








          Am fiert pastele in cativa litri de apa timp de aproximativ 4 minute (depinde de grosimea aluatului), timp in care am facut si sosul din cealalta jumatate din branza de capra, smantana lichida si doua-trei linguri de apa de la paste intr-o tigaie la foc mic.

       
          Chiar daca nu am adaugat sare deloc in aceasta reteta a fost ok deoarece celelalte ingrediente au fost sarate deja. Data viitoare o sa tin maslinele in apa rece cateva ore pentru a elimina putin din gustul sarat.

sâmbătă, 12 mai 2012

Bruschetta cu usturoi / Ou "poached" / spanac / creson de gradina


          Nu stiu despre altii, dar mie imi plac ouale la mic dejun. Azi dimineata asadar m-am trezit cu o pofta de oua poached cu spanac si bruschetta cu usturoi, o combinatie excelenta nu numai pentru masa de dimineata.

   Ingrediente :
- 2 oua
- 100 g frunze de spanac proaspat
- 2 felii de paine
- un catel de usturoi 
- 5-6 ridichi
- o mana creson de graditna (se poate folosi alt tip de creson sau rucola)
          Ouale poached sunt de fapt oua fierte fara coaja in apa cu sare si putin otet. Stiu ca suna complicat insa e nevoie doar de putina atentie si totul o sa iasa foarte bine. Cand apa a dat in clocot am redus focul, folosind o lingura am format un vartej si in mijlocul acestuia am adaugat pe rand cele doua oua. Miscarea apei a invasurat albusul in jurul galbenusului iar otetul a ajutat la coagularea acestuia. Dupa aproximativ 3-4 minute ouale sunt gata pentru servit.
         In pararel se prajesc cele doua felii de paine care se freaca apoi cu un catel de usturoi pentru o aroma deosebita iar intr-o tigaie cu putin unt se gateste spanacul pana ce devine moale si delicat. Cresonul de gradina l-am stropit doar cu suc de lamaie si ulei de masline si am servit totul imediat. 

miercuri, 9 mai 2012

Mousse de ciocolata si ghimbir / meringue de fructe de padure / coulis de fructe de padure

          Ca tot am dat-o pe deserturi iar mai nou ma intreba lumea daca ma pricep cumva si la baking & pastry:)...am zis sa postez o reteta ce am realizat-o acum cateva saptamani si care mi s-a parut super interesanta. Pentru aproximativ sase portii am folosit urmatoarele :
    Mousse de ciocolata si ghimbir :
- 200 g ciocolata de buna calitate ( min 70% unt de cacao)
- 200 g smantana lichida de calitate ( min 30 % grasime)
- o lingura de zahar pudra
- doua linguri de zahar 
- albusurile de la doua oua
- 50 ml lapte
- 5 g gelatina pudra
- 30 g ghimbir
    Ganache de ciocolata :
- 50 g ciocolata
- 50 g smantana lichida
- un cub de unt
         Se pune laptele la foc mic si se adauga ghimbirul razuit marunt pentru a se extrage aroma. Gelatina se amesteca cu o lingura de apa si se lasa pret de cateva minute pentru a se activa. Se topeste ciocolata in bain-marie pana ce se obtine o compozitie lichida si lucioasa. Intre timp se bate smantana lichida cu zaharul pudra si separat albusurile de ou cu restul de zahar. Se strecoara apoi laptele printr-o sita fina(acesta ar trebui deja sa aiba un gust accentuat de ghimbir), se mai incalzeste putin impreuna cu gelatina activata deja si se adauga apoi la ciocolata topita amestecand continuu. Se incorporeaza pe rand smantana lichida batuta si albusurile de ou spuma amestecand usor pentru a mentine cat mai multe bule de aer. Toata compozitia se adauga la frigider pentru cel putin o ora in inele cu diametrul de aproximatix 10 cm. Se pregateste apoi un ganache simplu de ciocolata care se adauga deasupra ca si glazura(smantana lichida incalzita bine se aduaga la ciocolata taiata marunt si se amesteca pana ce obtinem o compozitie omogena; adaugam si un cub de unt pentru extra luciu).
        Pentru sos am folosit 200 g de fructe de padure inghetate pe care le-am procesat intr-un blender impreuna cu 2 linguri de miere si putina apa, dupa care am strecurat totul printr-o sita fina. Am mai facut si o spuma de fructe de padure (italian meringue) la care am folosit un albus de ou batut cu un sirop obtinut din doua linguri de zahar topit cu putina apa(acesta trebuie sa fie aproape de caramel insa fara culoare). Aici am adaugat 2 linguri din sosul de fructe de padure pentru o culoare si un gust mai deosebit.

   

luni, 7 mai 2012

Nuca de cocos cu lime si ghimbir / capsuni cu piper negru si otet balsamic / banane, kiwi si crumble de biscuiti

        Dupa cum am promis revin si cu desertul care s-a nascut dintr-un brainstorming de idei pe care eu si prietenul meu Alex l-am tinut dupa ce am devorat deliciosul curry de sambata. Cum aveam resturi o nuca de cocos intreaga cu care nu stiam ce sa facem plus inca ceva fructe prin frigider am stat un pic pe ganduri apoi am trecut la treaba. Ce a iesit a fost un desert mai diferit, foarte fresh si foarte delicios cu un iz asiatic si o prezentare pe masura:)
        Dar hai sa vedem si reteta :
        - miezul de la o nuca de cocos
        - 200 g de capsuni
        - 1 cm de ghimbir
        - o lime
        - o portocala
        - un kiwi
        - o banana 
        - o lingura miere
        - o lingura de otet balsamic
        - o lingura de zahar
        - un varf de cutit de piper negru
        - 4-5 biscuiti de ciocolata ( gen Biskrem) 










     







          Am inceput prin a scoate miezul de nuca de cocos din coaja, lucru nu prea usor, tinand cont ca am vrut sa ramana fructul crud...dar pana la urma i-am dat de capat:). Acesta l-am dat apoi prin razatoare si apoi l-am pus la macerat (la frigider timp de aproximatic o jumatate de ora) impreuna cu mierea, ghimbirul razuit si el, plus coaja si sucul de la jumate de portocala si lime. Capsunile le-am taiat in cuburi mici iar apoi au stat si ele la macerat cu zaharul, otetul balsamic si piperul negru. Pana atunci am taiat restul de fructe in diferite forme si marimi, apoi am asezat totul in straturi in coaja de nuca de cocos, iar la final am zdrobit si niste biscuiti deasupra.
       La final ne-am gandit...un desert reusit, foarte delicios, sanatos, intr-o forma cat mai aproape de cea naturala, fara grasimi sau prea mult zahar...excelent pentru o zi de vara. Merita incercat!

duminică, 6 mai 2012

Curry de pui / naan cu usturoi / iaurt cu lamaie si patrunjel

         Ieri mi-am amintit de curry-ul de pui extraordinar pe care il faceau baietii din Doha si care m-a fascinat atat de mult incat am tinut neaparat sa pot gati si eu in stilul original indian. Astfel am plecat la cumparaturi de dimineata si m-am pus bine pe treaba, astfel ca pe la amiaza tot ce se vede in poza de mai jos nu mai era:)

         Pentru cam doua portii sanatoase de curry reteta suna cam asa :
        - 2 pulpe pui superioare dezosate (taiate in patru), 2 pulpe inferioare pe os, 2 aripi de pui
        - 2 cepe rosii de marime medie taiate felii
        - 4-5 catei de usturoi curatati si taiati rondele subtiri
        - o rosie mare taiata in cuburi
        - cam 20 grame ghimbir tocat marunt
        - 2 ardei piscatori (rondele)
        - 2-3 linguri de praf de curry
        - un varf de cutit de turmenic
        - o lingurita de boia iute
        - 70-80 ml lapte de cocos
        - 150 grame orez basmati
        - sare si piper dupa gust

         Ghimbirul, usturoiul si ardeiul piscator se calesc in putin ulei incins timp de 2-3 minute pentru a extrage aroma, apoi se adauga ceapa si se continua la foc mic pana ce aceasta devine moale si delicata. In acest punct se adauga toate condimentele (curry, turmenic, boia) si se mai caleste pentru un minut. Urmatoarea este rosia cuburi iar apoi carnea de pui. Se amesteca bine pana ce carnea este acoperita cu mix-ul de condimente si legume iar apoi se adauga o cana de apa  (supa de pui/legume) si se lasa la foc mic aproximativ o jumatate de ora sau pana ce carnea devine frageda. In mod normal  se foloseste lapte de cocos dar in acest caz eu am folosit sucul natural de la o nuca de cocos, care l-am adaugat la final iar apoi am asezonat cu sare si piper negru. Orezul l-am fiert simplu, deoarece se potriveste de minune cu sosul de curry si am decorat cu o ceapa de primavara taiata rondele si niste fulgi proapeti de nuca de cocos.
        Pentru painea indiana naan, care a iesit extraordinar de bine:), am facut un aluat din 300 grame de faina, o jumatate de pachet de drojdie uscata, 3 linguri de iaurt, sare, o lingura ulei de masline si apa cat cere. Dupa ce a dospit bine le-am intins foarte subtiri si le-am copt pe o tava fierbinte la cea mai mare temperatura posibila a cuptorului timp de aproximativ 2 minute. Intre timp am  tras si o pasta din 2 catei de usturoi si ceva ulei de masline si le-am uns bine de curand ce au iesit din cuptor.
        Am amestecat apoi un iaurt cu sucul de la o jumatate de lamaie, putin din pasta de usturoi cu care am uns painea si niste patrunjel (in lipsa de coriandru).
           Dupa toate astea m-am jucat putin cu resturile de la nuca de cocos proaspata si mi-a iesit un desert in stil asiatic extraordinar:)...reteta, poze si impresii despre aceasta experienta in postarea urmatoare:)

miercuri, 2 mai 2012

Supa crema de morcovi si ghimbir / shiitake / rucola

      Buun:).....dupa aproximativ sase luni petrecute pe meleaguri arabesti plus inca cateva pe la Academie in Bulgaria ma gasesc in postura de a avea din nou putin timp sa revin la vechiul meu hobby de anul trecut si sper sa reusesc sa mai postez din cand in cand ce mai gatesc pe acasa si pe la restaurant. O sa incep cu o simpla supa crema de morcovi cu doua-trei arome mai deosebite care, dupa parerea mea o schimba intr-una mult mai interesanta. Reteta suna cam asa:
     - 0.5 kg de morcovi...baby daca e posibil:)
     - sucul de la o portocala
     - o ceapa de marime medie taiata in cuburi
     - doi catei de usturoi tocat marunt
     - 0.02 kg ghimbir tocat marunt
     - 0.1 kg ciuperci shiitake proaspete
     - o mana de salata rucola
     - 0.05 kg unt
     - ulei de susan, sare si piper negru

 
     In prima faza am calit usturoiul, ghimbirul si ceapa in doua-trei linguri de ulei pana ce se extrage aroma si ceapa devine translucenta, apoi am adaugat morcovii (curatati de coaja si taiati rondele in prealabil) si am mai calit putin. Se pune apoi sucul de la o portocala plus apa (supa de pui / legume) peste compozitie pana ce trece peste morcovi si se lasa la fiert la foc mic. Dupa aproximativ o jumatate de ora (sau cand morcovii sunt bine fierti) se transfera toata compozitia intr-un blender si se proceseaza pana ce obtinem o textura fina (optional se poate trece printr-o sita fina). Ciupercile shiitake le-am taiat felii cam de un deget si doar cat le-am perpelit putin intr-o lingura de ulei de susan iar la final am adaugat frunzele de rucola si putin unt in tigaie. Inainte de a servi am reincalzit supa cu restul de unt, am asezonat cu sare si piper dupa gust si am turnat peste compozitia de ciuperci si rucola. O combinatie mai neobisnuita pentru gusturile noastre dar care se potriveste extraordinar de bine.